^*^ FEMBARNSMAMMAN ^*^

MY LIFE INSIDE AND OUTSIDE THE BOX

Den lyckliga superbossen

Kategori: Allmänt

För att anses vara en bra ledare så krävs det en del egenskaper, jag kommer här att ta upp en del av de jag tycker är viktigast.

Precis som i det mesta i livet så är ledarskap beroende av bra kommunikation. Kan man inte kommunicera så riskeras saker och ting att falla i stöpet relativt snabbt. I rollen som ledare är det även omöjligt att inte kommunicera med andra människor,
det ingår ju i arbetet. Att man under samtalet bör visa sig genuint intresserad för medarbetaren och vad den säger. Viktigt är också att tala så man gör sig förstådd, alltså att inte använda sig av ord som inte går att förstå. Och att på så sätt kommunicera så att det passar mottagaren i samtalet.

Personligen har jag varit med om att chefer ofta har bråttom och inte så mycket tid över, vilket lätt kan skapa ett stressat samtal.
Ett stressat samtal som kan innebära att en del nödvändiga saker kanske inte hinns med och att uppmärksamheten hamnar fel.
Tiden är dock inget som kännetecknas med överskott i dagens samhälle, vilket är svårt att göra något åt. Dygnet får inte fler timmar bara för att uppgifterna hopar sig ibland… Tyvärr! Men kanske borde uppgifterna istället anpassas till just dygnets timmar och sänka deadlinepressen istället?

En annan viktig egenskap i ledarskap är feedback. Detta skulle kunna stärka en arbetsgrupp otroligt mycket. Som ledare är det också viktigt att inte bara ge utan att också få. Alla människor behöver få återkoppling och respons i arbetet. Men är det egentligen inte lättare sagt än gjort? De flesta vet att feedback är något som är behövligt och positivt. Något gör dock att vi är generellt dåliga på att ge det. Men om man tänker på att göra det så kanske det successivt går lättare…. Eller inte!

Tydlighet är ytterligare en egenskap som behövs i ledarskapet. En tydlighet som visar de anställda vad som gäller och vilka mål som är uppsatta etc. Utan tydliga ramar så är det svårt att veta vad som förväntas av de som jobbar. Men det är en balansgång, eftersom för tydligt och detaljerat kan sluka medarbetarnas initiativförmåga. Samtidigt som osäkra ledare kan tendera att uppfattas som svaga.

Kanske är det tre ganska självklara förmågor. Men är det lika lätt som det är självklart? Nej givetvis inte! Men vad krävs då egentligen för att ens kunna ha möjlighet att bli en bra ledare, sådär på riktigt? Ställer man frågar till Mr Google så möts man exempelvis av följande svar:

”Ta hand om dig själv. Ibland är det chefens jobb att vara de anställdas soptunna – det ingår i jobbet. Hitta istället andra
chefer att prata med och att ventilera med, att dra historier om idiotiska krav med, och för att helt enkelt få ett utlopp tillsammans med. En del anställda förnekar sig aldrig och du är alltid en idiot för dem eftersom du är chef. Släpp det så snabbt du kan.”

Källa: (http://www.bra-chef.se/)

Men vet inte om jag köper det direkt, måste man agera soptunna och gå runt och tro att folk tycker man är en idiot? Hoppas verkligen inte det, den dagen som man kanske står där som chef. Självklart kan man inte vara älskad av alla men det känns definitivt inte som den lyckligaste
superbossen på jorden! Jag tror nog mer på att kunna ha en egenskap att först och främst leda sig själv, att leda sig själv för att kunna leda någon annan. Att leda sig själv innebär att ha en grund att stå på där självförtroende, självkänsla, hälsa och lycka är viktiga ingredienser.
Man får dock inte glömma att det är lika lätt att staka sig i sitt eget ledarskap som det är i att leda någon annan.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: