^*^ FEMBARNSMAMMAN ^*^

MY LIFE INSIDE AND OUTSIDE THE BOX

Att kasta tjejkast

Kategori: Allmänt


"Att kasta tjejkast" av Iris Marion Young

Referat


Young beskriver fem olika typer av förtryck och vad dessa kan leda till.

Hon poängterar dock att de olika typerna inte är förtryckta på samma sätt eller lika mycket.

Young skriver även om vad förtryck innebär för en enskild människa eller en typ av grupp, att dessa på något sätt har blivit förhindrade att utnyttja och förverkliga sina resurser och även att uttrycka sina känslor, tankar och behov.

Den första kategorin är exploatering där hon beskriver en överföring av resurs och kraft från en typ av grupp i samhället till en annan, exempel på detta kan vara arbetarklass till borgarklass.  Hon jämför exploateringen med det marxistiska synsättet "utsugning" vilket innebär att en del vinner på att tillägna sig andra människors vinst i form av dess arbete.

Den andra kategorin som Young tar upp är marginalisering. Hon menar att det blir allt vanligare att framförallt invandrargrupper inte får chansen att bli en del i samhället som merparten av samhällets befolkning får. Detta kan även gälla de medborgare som förlorat jobbet och på så sätt inte tillhör arbetsmarknaden eller andra mer utsatta grupper som skiljer sig från mängden.

Den tredje kategorin är maktlöshet där Young tar upp att människor inte får vara med att besluta och därmed också inte får något inflytande. Hon menar även att detta drabbar mest de människor som befinner sig längst ner i samhällets hierarki, som exempelvis invandare och arbetarklassen.

Hon menar att rättigheten att få välja inte räcker till då det sälla finns någon som representerar den grupp man själv tillhör, hon ger exemplet att det sällan finns invandrare med som kandiderar och som går att rösta på i val.
Den fjärde kategorin inom förtryck är kulturell dominans. Där menar Young att olika grupper framställs som stereotypa och samtidigt inte syns i samhället. Hon ger ett tydligt exempel när det gäller hur USA behandlar sina mörkhyade medborgare.  Även att arbetarklassen inte anses vara tillräckligt bra eller fina i vissas ögon.

Den femte och sista kategorin som Young tar upp är våld.  Detta är något som hon menar kanske mest drabbar kvinnor och invandare. Detta beror dock på i vilket samhälle man lever i och vilken kultur som finns där, i en diktatur så drabbas exempelvis även arbetare ofta av våld. Young menar även att den som brukar våld mot kvinnor, invandare eller homosexuella är i själva verket rädda eller drivs av ett väldigt stort hat och en vilja att trycka ner dessa ännu mer i samhället. Hon menar även att det kan finnas ett samband mellan våldkategorin och den kulturella dominansen.
Enligt Iris Young så räcker det att en individ eller grupp uppfyller ett av kraven i någon förtryckets kategorier för att den/dem skall klassas som att var förtryckt. Men samtidigt så är det också vanligt att olika individer och grupper drabbas av olika typer av förtryck, speciellt de grupper som idag drabbas av den kulturella dominansen.

Man kan bland annat enligt Young även studera vilka olika kombinationer av förtryck de olika grupperna drabbas av. Hon tar även upp att man med hjälp av dessa kriterier kan jämföra olika gruppers förtryck utan att man på något sätt kan reducera det förtryck som de utsätts för, och att någons förtryck skulle vara värre än någon annans.

Avslutningsvis tar Young upp frågeställningen om varför de olika grupperna är förtryckta på det sättet som de är?, men för att förklara det så krävs det enligt Young att man går tillbaka i historien och kartlägga de sociala förhållanden som finns idag.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: